Saga Valpar

Nu har Saga valpat!

Saga började att bädda och flåsa, vid 18:00 i tisdags, 27/9. Jag förberedde en lång natt, bäddade ner mig i en sackosäck bredvid Sagas valplåda. Och mycket riktigt, det blev en lång natt.
Vid 5:30 ville hon ut för att uträtta sina behov, jag följde med henne ut och hade henne under uppsikt.
Strax efter vi hade kommit in så börja hon att krysta. Klockan 6:20 föddes den första valpen, en svart hane. Den kom med baktassarna först, jag fick hjälpa till lite när hon krystade för det var lite trångt. Men de andra valparna kom fint ut av sig själva efter att den första hade "banat vägen ut".
Hela förlossningen gick mycket bra, Saga var så duktig! Kl 11:00 var 8 fina valpar födda :-) 4 svarta tikar, 1 gul tik, 2 svarta hanar och 1 gul hane. Alla vägde mellan 400-500g och ser starka och friska ut :-)










Navlar av


Han hade lite fostervatten i nosen som jag försiktigt fick skaka ur
















Vi fick lov att knyta en bommulstråd om navelsträngen för det blödde

































"Sons of Anarchy" kullen 4 månader idag!


Jax

Greta och Gusten

Fick en hälsning från Selmas valpar Gusten och Greta, 4 månader idag



Greta


Gusten





Valpning

Här är lite faktatext om valpning:

När tempen går ner till under 37 så är det ett tecken på att valparna är på gång. När tempen vänder uppåt igen sätts öppningsstadiet igång inom ett dygn sker valpningen.
Majoriteten av alla valpningar är komplikationsfria och de flesta tikar klarar av förlossningen på ett utmärkt sätt.
Det är ändå viktigt att man finns där till hands om något skulle gå fel eller tiken behöver hjälp. Tikarna känner sig oftast tryggare om matte eller husse finns i närheten.

Valpningarna kan variera betydligt och vara olika från gång till gång eller från tik till tik.

När fostren är färdigutvecklade frisätts hormonet (kortikosteroider) från deras binjurar som signalerar till tiken att förlossningsarbetet kan starta. Östrogen frisätts som stimulerar produktionen av prostaglandin som i sin tur stimulerar äggstockarna till frisläppning av relaxin. Relaxin och östrogen mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera.
Livmodermunnen som normalt är ca.1mm ska vara minst 4-5 cm bred för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Prostaglandin  verkar också på äggstockarna så att produktionen av progesteron avtar på hypofysen i hjärnan så att oxytocin frigörs så att livmodern kan dra ihop sig och pressa ut valparna.

Öppningsstadiet inleder valpningen och kan vara allt från 4 timmar till 36 timmar. Då förbereder sig tiken för att föda, hon är orolig, hässjar och skakar. Skakningarna beror på den låga kroppstemperaturen.Tiken krafsar och bäddar.

Utdrivningsstadiet är nästa steg, då har tiken synbara krystvärkar, det är då valparna föds fram. Det är mycket olika hur lång tid det tar att föda fram valparna. Det är olika från valpning till valpning, ibland kan det vara bara några minuter mellan valparna ibland flera timmar. Om tiken bär på en stor kull kan hon ibland behöva vila några timmar mellan de första och sista valparna. Ibland kommer moderkakan samtidigt som valpen eller också senare. Modern vill gärna äta upp dem, vilket är nyttigt för henne för de innehåller viktiga näringsämnen, men man brukar bara låta dem äta upp ett par, annars finns risken för att de får diarré...

Det är viktigt att valparna får i sig råmjölken ( den första mjölken)  den innehåller förutom näringsämnen även andra ämnen (immunoglobuliner)som bidrar till att stärka valparnas immunförsvar. Första dygnet har valpens tarm lättast att ta upp detta ämne.

Tiken har sedan avslag som kommer från livmodern som håller på att läka detta håller på i några veckor, samtidigt som livmodern drar ihop sig.

Idag, Torsdagen den 22:a September är det dag 60 på Sagas dräktighet. På söndag är det dag 63 så nu är det inte långt kvar av denna väntan. Det kan komma tidigare och hon kan gå över tiden, vi får se hur det blir.

 

 


Snart valpar

Nu är det bara en vecka kvar till beräknad nedkomst för Saga. Det börjar bli tungt, men hon mår bra :-)


RSS 2.0